soru 1: wordpress sitemi hatasız olarak başka bir hosting firmasına nasıl taşırım ?
soru 2: wordpress sitemin nasıl yedeğini alırım ?
soru 3: wordpress sitemin yedeğimi nasıl yüklerim ?
soru 4: wordpress sitesini galeriler bozulmadan nasıl taşırım ?
internette adam gibi “wordpress yedeğini almak ve alınan bu wordpress yedeğini geri yüklemek” şeklinde doğru düzgün bir makale yok. adamlar anlatmışlar, şöyle olur-böyle olur, cpanele girilir şu yapılır bu edilir filan, çalakalem döşemişler yazıyı, bir iki adette kıytırık resim eklemişler yazısına ama anlattıklarından kimsenin bir b.k anladığı yok. biz, bu adamların dediklerini yapsak bırakın wp yüklemeyi, elimizdeki yedeklerden de olur, sistemi de perişan ederiz. bazı arkadaşlar ise detaylı bilgi vermiş ama meseleyi öyle karıştırmış ki “ben gidiyorum diyeceğine ben var gitmek eylemi” demişler. kısacası laf salatası yapmışlar…
adam gibi wp sitesi nasıl taşınır bir makale yok. bizler nasıl wp yedeğimizi alıp başka bir hosting firmasındaki bulunan hesabımıza bu yedeğimizi eksiksiz aktaracaz ? hadi aktardık diyelim bazı galeri dosyaları eksik çıkıyor yada hiç görünmüyor. daha önce oluşturduğumuz wp sitemizi başka bir hosting firmasına taşıdıktan sonra galerilerin bir çoğu görünmüyor ? bunun nedeni nedir ?
işte ben bu yazımda en tecrübesiz insanların bile anlayabileceği bir basitlikte ve yavaş yavaş üstelik bol resim ve video kullanarak size bir yazı hazırlayacam.
hazırladığım bu yazıyı sitenizde sosyal medyanızda paylaşınız.
soru şu:
- soru 1: wordpress sitemi hatasız olarak başka bir hosting firmasına nasıl taşırım
- soru 2: wordpress sitemin nasıl yedeğini alırım ?
- soru 3: wordpress sitemin yedeğimi nasıl yüklerim ?
- soru 4: wordpress sitesini galeriler bozulmadan nasıl taşırım ?
şimdi biz yukarıda sorduğumuz bu sorulara basit, anlaşılabilir ve bol resimli-videolu cevaplar vereceğiz.
başlamadan önce şunu söylemek isterim ki, wordpress sitesini taşımak çocuk oyuncağıdır, sakına bu işi gözünüzde abartmayın, hiç zor bir iş değil.
başlamadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler var, bunları bilmeden wordpress sitesini taşıyamazsınız.
biz wordpress sitesini direk cpanel üzerinden taşıyacağız (cpanelin arayüz görüntüleri firmadan firmaya değişiklik arzeder, bunun önemi yok sabredin anlatacam) en sağlıklı, en hatasız ve en profesyonel wp taşıma ve yedek alma işlemi unutmayınız ki cpanel üzerinden gerçekleşir.
wp taşırken filezilla veya benzeri programları önermiyorum, bunlardan bir halt olmaz ve bir sürü hata verir üstelik galerileriniz işte bu yüzden görünmez.akla hayale gelmeyen bir çok hatayı da filezilla gibi programları kullandığınız için alırsınız. siz sadece aşağıda anlatacaklarımı yapın, emin olun bundan iyi, bundan sağlıklı yöntem yok !
evet başlıyoruz…
- aşağıda ki gibi hosting firmamızın kontrol panelinden cpanel yazan yeri buluyor ve tıklıyoruz
- yukarıdaki yeri tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir görüntü gelecek. dosya yöneticisi olan klasörü tıklıyoruz. bu klasör web sitenizde bulunan bütün bilgileri barındırır (veritabanı hariç)
- aşağıdaki resimde anlatıldığı gibi public_html klasörünü sağa tıklıyoruz.
- compress yazan yeri tıklıyoruz. yani bize “sıkıştır” diyor. bu verileri sıkıştırmadan bilgisayarımıza indiremeyiz hem sistem izin vermez hemde günlerce uğraşırız.bütün verilerimizi sıkıştırmak için söz konusu yeri tıklıyoruz.
- aşağıdaki resimde karşımıza çıkan compress file butonunu tıklayarak bütün web sitemizi zip’leyecez. sıkıştırma süresi sitenizin büyüklüğüne göre değişebilir. küçük bir siteniz varsa 20 saniyede işi bitirir.
- aşağıdaki resimde sistem başarıyla bütün dosyaları sıkıştırmış. close butonuna basarak kapatıyoruz.
- son olarak sıkıştırılan public_html klasörümüzü bilgisayarımıza indirmek için resimde görülen indir butonunu tıklıyoruz. sitemizin yedeğini bilgisayarımızın güvenli bir yerine indiriyoruz.
evet dostlar yukarıda anlatılanları kabaca özetleyecek olursak; wordpress sitemizi başka bir hosting firmasına taşımak (ya da yedek almak için) için cpanele girdik ve sitemizi komple sıkıştırarak bilgisayarımıza indirdik.
burada önemli bir ayrıntıyı hatırlatmak isterim. şayet hosting firmasında 2 ya da 3 adet alan adınız varsa ve bu üç adet domain (alan adı) aynı hosting firmasında ise; 3 tane alan adı da (yani 3 tane site) indirdiğiniz puclic_html klasörünün içindedir. (çok nadir ana dizinde bulunur) siz sadece A sitesini taşımak B ve C sitelerine dokunmak istemiyorsanız puclic_html klasörünün içine girin ve sadece taşımak istediğiniz siteyi zip’leyerek indirin.
sitemizin dosyalarınızı indirdik ve işimizin %25 kısmını hallettik. ama daha tam olarak yedek alabilmiş değiliz. biz şu an sadece sitemizin dosyalarını indirdik bu dosyaların içinde sitemize ait resimler, sitemizin şablonu vesaire var ama yazılarımızı henüz indirmedik. yazılarımızın bulunduğu; depolandığı yere veritabanı adı verilir. wordpress sitesinin kalbi bu veritabanıdır. bütün yazdıklarımız bu veritabında depolanır. şimdi bu veritabanınıda indirecek ve sitemizin komple yedeğini almış olacağız.
- aşağıda ki resimde görülen phpmyadmin butonunu tıklıyoruz. sitemizin yazıları, bilgileri, şifreleri, yorumları hepsi burada. sitemizin kalbi bu burasıdır.
- aşağıdaki resimde görülenleri yapınız.
- tümünü işaretlemeden yedek almayın. alırsanız bilgiler eksik iner. bu en çok yapılan hataların başında gelir. “tümünü işaretle” seçeneğini işaretleyin ve dışa aktar kısmını tıklayın.
- son olarak “git” butonunu tıklayın ve veritabanı yedeğini bilgisayarınızın güvenli bir bölümüne indirin.
evet dostlar. şu ana kadar yaptıklarımız iş wordpress sitemizin komple yedeğini almaktı.
DİKKAT: biz wordpress sitemizin yedeğini “site değiştirmek amacıyla taşıma” işlemi için almamalıyız. 15 günde bir düzenli aralıklarla (hatta haftada bir alırsa daha iyi) sitemizin yedeğini almalıyız. çünkü sitemiz hacklenir, sunucular bozulur akla hayale gelmeyen bir sürü olumsuz durum meydana gelebilir. şayet siz sitenizin düzenli yedeğini almamışsanız yıllar boyu yazdığınız yazılar bir anda çöp olur gider. hiç üşenmeyin düzenli yedek almayı alışkanlık haline getirin. yedeğinizi alın bu yedek bilgisayarınızın bir köşesinde dursun.
wordpress sitesi yedeğini geri yükleme
yazımızın ikinci bölümünde, bilgisayarımıza indirdiğimiz wordpress sitemizin yedeğini başka hosting firmasında bulunan hesabımıza nasıl aktaracağız, şimdi bunu resimleriyle, videolarıyla anlatalım.
iki aşamalı bir operasyon çekeceğiz !
- aşama, bilgisayarımıza indirdiğimiz yedeği aynen yüklemek
- aşama ise, bir veritabanı oluşturup bilgisayarımıza indirdiğimiz veritabanını “yeniden oluşturduğumuz” bu veritabanının içinde yüklemek
domain dns adresini değiştirdiğimize emin oluyoruz. yeni aldığımız hosting firmasına domain yönlendikten sonra. yeniden (bu sefer yeni satın aldığımız hosting firmasının cpaneline giriyoruz) cpanele giriyoruz ve sıkıştırıp da indirdiğimiz sitemizin yedeğini (hiç bir şeyine kesinlikle dokunmadan) aynen (nereden indirdiysek oraya) geri yüklüyoruz.
ikinci bölümün başından buraya kadar anlattıklarımız; sitemizin yedeğini yeni hosting firmamıza yükledik ve yüklediğimiz bu dosyayı zip’ten çıkarttık. şimdi burada çok önemli bir mesele var. (hemen altta videosu var)
dosyaları zipten çıkardığımızda puclic_html klasöründen otomatik olarak bir tane daha oluşuyor. bu durumda sitemiz çalışmaz. sitemizin çalışması için “yolun” doğru olması lazım. o halde biz, ikinci puclic_html klasörünün içine açılan sitemizin bütün dosyaları asıl puclic_html klasörüne taşıyacağız. bunu yapmak için aşağıdaki videoyu izleyin.
sitemizi taşıdık ve zipten çıkarttık. şimdi son bir işimiz kaldı. veritabanı oluşturacağız. wordpress için veritabanı oluşturmazsak sitemizi kesinlikle çalıştıramayız.
wordpress veri tabanı oluşturmak için size bir video hazırladım. altta wp sitesi için basitçe veritabı nasıl oluşturulur izleyebilirsiniz.
hazırladığımız bu veritabanıın bütün bilgilerini yani veritabanı ismi, kullanıcı ismi ve şifrelerini not defterimize kaydettik.
şimdi eski veritabanımız vardı ya işte o yedeğini aldığımız veritabanını az önce oluşturduğumuz veritabanına yükleyeceğiz. bunu için aşağıdaki videoyu izleyin
bu yazıdan sizin gibi diğer insanların da faydalanmasını istiyorsanız paylaşmayı unutmayınız, teşekkür ederiz…