annelik şu dünyadaki belki de en kutsal şeylerden bir tanesidir. her anne karnındaki bebeği için heyecanlanır. bu heyecan tarifi imkansız bir heyecandır. annenin karnında bulunan bebek acaba uyuyor mu, ne yapıyor ? gününü nasıl geçiriyor ?.. ve buna benzer bir sürü düşüncelere dalar yeni anne olacak bir kadın. peki anne karnındaki bebek uyur mu? anne karnında bir bebeğin uyuyup uyumadığını nasıl anlayabiliriz ?
anne adaylarının hamilelik döneminde karnındaki bebeği ile ilgili en fazla merak ettiği şeylerin başında bebeğin uyku düzeni nasıl sorusu gelmektedir.. annenin karnının içinde olan bebek acaba uyuyor mu ? gün içerisinde anne karnındaki bebeğin ne zaman uyuduğu ve uyandığı nasıl anlaşılır ? işte bu ve bu gibi sorularla ilgili olarak bir araştırma yazısı yazalım istedik.
öte yandan anne adaylarının merak ettiği konuların başında şunlarda gelmektedir: anne karnındaki bebek kaçıncı haftada uyumaya başlar ? anne karnında bulunan bir bebek hiç rüya görür mü ? annenin karnında bulunan bir bebeğin uyuduğu nasıl anlayabiliriz ? bunun belirtileri nelerdir ? bu soruların dahada ilginci ise, bebekler annelerini neden tekmeler, anne karnındaki bebek zıplar mı, zıplarsa ne zaman zıplar ? sizler için yaptığımız araştırmada bu sorulara cevaplar aramaya çalıştık.
yeni anne adaylarının aklına bebeği geldikçe içi kıpır kıpır olmaya başlar. anne, neredeyse bütün düşünce dünyasını karnındaki bebeğine ayırmıştır. her fırsatta karnındaki bebeğini düşünür; acaba ne yapıyor, nasıl besleniyor, keyfi yerinde mi ve daha bir çok soru… anne olacak olan bir bayanın bebeğiyle ilgili merak ettiği birçok konu vardır. anne ve baba olmanın o gurur verici duygusunu ilk defa yaşayacak olan eşler, daha bebekleri dünyaya gelmeden evvel anne karnındaki “bütün aşamalarını” öğrenmek ister. bebeklerinin anne karnında ki durumunu, nasıl olduklarını ve anne karnında neler yaptıklarını gayet haklı olarak bilmek isterler. bu durum, anne ve babanın gayet tabii olarak merak ettiği bir şeydir. hamilelik aşamalarında bebeklerin gelişimi ve anne karnında ki durumuyla ilgili en çok merak edilen konular bir tanesi, bebeklerin annenin karnında yani “içeride” ne yaptığıdır ? sadece anne ve baba değil aslına bakarsanız bunu her insan merak eder diye düşünüyorum. öyle ya ! anne karnında bulunan bebeğin uyuyup uyumadıklarını, rüya görüp görmediklerini… özetle; gün içerisinde bebeklerin anne karnında ki durumlarını bilmek isteriz.
ANNE KARNINDAKİ BEBEK UYUR MU ? BEBEK, ANNE KARNINDA KAÇINCI HAFTADA UYUMAYA BAŞLAR ?
bugün modern tıp sayesinde insanların bilmediği pek az şey var. tıp o kadar fazla ilerledi ki insan vücudundan olan biten bir çok şey son teknoloji cihazlar tarafından yakından takip edilmekte, gözlemlenmektedir. bebeklerin anne karnındaki gelişimleri ile ilgili yapılan çalışmalardan ortaya çıkan sonuçlar ise, bebeğin anne karnında uyuduğudur ! yani bebek anne karnında uyur.
anne karnında bulunan bir bebek, tıpkı yeni doğan döneminde olduğu gibi fetüsler de günün oldukça büyük bir bölümünü hatta tamamına yakınını uykuda geçirir. diğer yandan, hamileliğin 32. haftasında ise günün sadece yüzde 5’lik bir bölümünde bebeklerin anne karnında uyanık kaldıkları bilinmektedir. bebeklerin anne karnında uyudukları zamanın bir kısmı “derin uyku” bir kısmı ise bizim uykumuzdan farklı olarak beyin gelişiminin tamamlanmamasına bağlı olarak uyku ile uyanıklık arasında yaşanan bir dönemdir. yani anlıyoruz ki, bebekler anne karnında uyuyor.
araştırmalar sayesinde insanoğlunun öğrendiği başka bir bilgi ise, bebeklikte ve yetişkinlikte uyurken oluşan hızlı göz hareketleri REM uykusunda kendini gösterebilir. bazı araştırmacıların elde ettikleri bilgilere göre de bebekler tam da bu esnada rüya bile görebilir. ne kadar şaşırtıcı ve acaip işler değil mi ? insanın nutku tutuluyor !
PEKİ ANNE KARNINDA Kİ BİR BEBEK RÜYA GÖREBİLİR Mİ ? DAHASI; ANNE KARNINDAKİ BEBEK, GECE İLE GÜNDÜZÜ BİRBİRİNDEN AYIRT EDEBİLİR Mİ ?
REM uykusunda bebeklerin gördükleri rüyalar anne rahmindeki duyularının ta kendisidir. aradan zaman geçer ve doğum vakti yaklaşır. doğum zamanının yaklaşmasıyla birlikte bebekler “yeni doğan döneminde olduğu gibi” günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. REM uykusunun haricinde NON-REM döneminin daha sakin geçtiğine inanılır ve bu süreçte rüya görülmez. öte yandan başka bir şaşırtıcı bilgi ise, yalnızca fetüs beyin gelişiminin tamamlanması için gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar.
anne karnında bulunan bir bebeğin gece ya da gündüz vaktini birbirinden ayırt edebilmesi hususu ise; anne karnında uyuyan bir bebeğin yetişkinlerde olduğu gibi gece ve gündüz kavramlarını birbirinden ayırt edemez olduğudur. bu cümleden olarak, bebeği geceleri sürekli hareket halinde olan annelerin, doğum sonrasında bebeğinin gece uyumayacağını düşünüp panik yapması gerekmez.
BİR BEBEĞİN ANNE KARNINDA UYUDUĞUNU NASIL ANLARIZ ?
göbeğinin içinde bir can-bebek olan anne adayı, günlük hayatında bu bebeğinin hareketlerini net olarak hissedemez. annenin geziyor olması, diğer yandan herhangi bir iş yaptığı zamandaki gibi hareketli anları bebeği için uyuma zamanıdır. bu ters açmazın nedeni ise çok basittir ki, şöyle; annenin günlük hareketleri, karnındaki sıvının yavaşça salınmasını sağlar, işte bu sıvının salınması da bebeği uyutur. ancak işin birde tam tersi vardır 🙂 anne, gece uykusunda iken karnında ki bebek için en eğlenceli anlardır. bebek, ortam sakinliğinden faydalanabildiği için annesinin karnında oyun oynamanın tadını çıkarır 🙂
KARNINIZDA Kİ BEBEĞİN HAREKETLERİ GÖZLEMLEYEBİLİRSİNİZ.
anne adayı gece uyurken ve sabah uyanırken bebeğin hareketlerini, tekmelerini hissedebilir. hamileliğin ilerleyen dönemlerine ulaşıldığında bebeğin kilosu artar bir yandan da boyu uzamış olur. buna bağlı olarak da bebeğin hareket alanı giderek azalır.
“göbek içinde” azalan alanda bebek dönmeye ve zıplamaya başlar. artık vakit yaklaşmıştır çünkü… doğumun son zamanları da bebeğin tekme sayısı iyice fazlalaşır, buda normal ve gayet olağandır.
burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise şudur: ara ara göbeğinizi tekmeleyen bebeğinizin yapmış olduğu “tekmeleme hareketleri” normaldir. asıl anormal olanı hiç tekmeleme olmamasıdır ! işte böyle bir durum yaşadığınızda yapacak olduğunuz ilk iş acilen bir hekime gitmek. yani şayet bebeğiniz karnınızda gün boyu hiç hareket etmemiş ve sizi hiç tekmelememişse kesinlikle kontrole gitmelisiniz.